Aftenposten 11. september 2016
- Jeg tror samfunnet og forbrukerne vil etterspørre selskaper som har en større hensikt enn bare å jakte penger, mener Gerald.

ØKONOMI

Fattiggutten som ble business-guru

Casey Gerald var fattig og foreldreløs. Nå er han kjent verden rundt for å blåse liv i oppstartsbedrifter.

Casey Gerald (29) og tre studievenner bestemte seg for å bruke en sommer på å hjelpe småskala-gründere rundt om i USA. Det var starten på en ny bevegelse.

Casey Gerald vokste opp i et fattig strøk i Dallas og kom inn på Yale University via et fotballstipend. Etter studiene der, prøvde han seg blant annet som gründer i New York, før han søkte seg inn på Harvard Business School.

Der ble han kjent med tre andre studenter, som under en fest diskuterte hvordan de kunne bruke kompetansen sin til noe nyttig og viktig. Det var slik ideen til organisasjonen MBAs Across America tok form.

- Vi sa til hverandre: «Hva om vi tok med oss kunnskapen vår og brukte en sommer på ikke å tjene penger, men på å gjøre en forskjell». Vi startet i Detroit, hvor vi skulle være en uke hos frisøren Sebastian Jackson, som brukte håret fra kundene til gjødsel for trær. For hver kunde som klippet seg hos ham, plantet han et nytt tre i Detroit. Målet hans var ikke bare å tjene nok til å redde familien, men å redde byen, forteller Gerald via Skype fra USA.

Ble kjent over natten

Den sommeren tilbrakte han og studievennene åtte uker på veien rundt i USA, der de blåste liv i flere små virksomheter med betydning i lokalsamfunnet. Senere har organisasjonen vokst og blitt til et eget kurs ved Harvard Business School.

Siden har Gerald vært på forsiden av økonomimagasinet Fast Company, snakket på nettforedraksiden TED Talk og på en rekke andre, kjente arrangementer. 20. september kommer han til Aftenpostens konferanse Teknologi og fremtidens arbeidsli v .

Da Gerald og medstudentene kom til frisøren Sebastian Jackson i Detroit, hjalp de ham blant annet med å sette opp enkle forretningsløsninger. En stund etter at de hadde reist derfra, ringte Jackson og fortalte at inntektene hans hadde tredoblet seg, og at han hadde fått en investor med på laget.

- Det vi lærte den sommeren var ikke at hjelpeløse folk rundt om i landet trengte råd fra briljante studenter ved prestisjeuniversiteter, men at det finnes fantastisk mange mennesker som har startet en virksomhet og bare trenger litt medvind for å få forretningen til å blomstre, sier Gerald.

Han mener selskaper ikke lenger kan overleve bare ved å jakte på kvartalsresultater om omsetningsrekorder.

- Jeg tror samfunnet og forbrukerne vil etterspørre selskaper som har en større hensikt enn bare å jakte penger, mener Gerald.

Praksis midt i finanskrisen

Geralds reise frem til Harvard-studier og suksess er bygget på flere erfaringer med frykt og usikkerhet som stikkord.

I 2008 hadde han praksis i den en gang så anerkjente investeringsbanken Lehman Brothers på Wall Street. I løpet av den første dagen han er der, skulle 3000 mennesker få sparken.

- Det jeg lærte da var at det ikke finnes noe som er sikkert, ikke i jobbene våre, ikke i karrièrene våre, ikke i resten av livet, sier han.

Gerald mener vi må forsøke å omfavne usikkerhet og frykt, både på et personlig plan, i jobb-, næringsliv og politikk.

I avgangstalen sin ved Harvard fortalte han om frykten han følte da han en natt i 2007 ble overfalt og ranet i sitt eget hjem. Og hvordan han, i øyeblikket han trodde han skulle dø, innså at han hele livet hadde vært drevet av frykt. Frykt for ikke å være god nok til å bli elsket, frykt for at han ikke ville tjene nok penger, frykt for å feile på Yale. Gerald må ha truffet en nerve hos både studentene og det amerikanske folk, for den endte med stor applaus og er sett av 200.000 på YouTube.

Han forklarer til Aftenposten at han mener mange blir drevet av frykt i dag.

- Vi må forsøke å overvinne denne frykten. Frykt førte til Brexit i Storbritannia. Her i USA har vi et land i krise. Frykten fører til at noen politikere ønsker å stenge landets grenser. Særlig ledere, enten det er i politikk eller næringsliv, må vekk fra denne frykten, for den fører ingen gode steder.

Da Gerald var 12 år, forsvant moren hans, som var psykisk syk, og han ble foreldreløs.

- Da hun forsvant, var det noen i nabolaget som kom til meg, som brettet opp ermene og sa «hei, hvordan kan vi hjelpe deg?». Noen av dem kjente jeg ikke engang.

- Det har formet meg og hvordan jeg går gjennom verden i dag. Jeg tenker kontinuerlig på hvordan jeg kan føle det andre føler og hjelpe dem, forteller Gerald.

- Så du mener begreper som frykt og empati er viktige å forstå også i næringslivet og arbeidslivet?

- Ja, absolutt. Spørsmålet er hvordan vi kan omfavne ting i stedet for å bli redde. Det er et psykologisk spørsmål, men vi ser det også i USAs presidentvalg nå. Vi ser det hos selskapene, som føler de må gi aksjonærene enorme avkastninger.

- Vi må hver og en tørre å stoppe opp og spørre oss selv hva som er hensikten med det vi gjør. Jeg tror «testen» i vår tid ikke vil være hvilket selskap som tjener mest, sier Gerald.

- Testen i vår tid vil være hvilket selskap som vil gjøre en reell forskjell i livet til mennesker, enten via produkter, tjenester eller ideer. Verden vil etterspørre dette fremover, og forhåpentlig vil vi få ledere som tenker på dette i tiden som kommer, sier Casey Gerald.

Fattiggutten som blebusiness-guru

Fakta

Teknologi og frem-tidens arbeidsmarked

19. og 20. september inviterer Aftenposten til konferansen Teknologi og fremtidens arbeidsmarked.

Blant foredragsholderne er: Primavera De Filippi, Berit Svendsen, Casey Gerald, Andreas Thorsheim, Are Traasdahl og Leonard Brody.

Besøk fremtidensarbeidsmarked.com/ for påmelding og mer informasjon.

FRØYDIS BRAATHEN

 

 

Aftenposten 20160911 IIMG 0072 utdrag